Harmaa talous on ainoa tapa välttää musta tulevaisuus

2c30d792e2bc481dc2596d51c6a5bd6b3f505e2c

Mistä hyvinvointi syntyy? Hyvinvointi syntyy siitä, että kaikkea ei tarvitse yrittää tehdä ja opetella itse, vaan käytössäsi on koko ihmiskunnan kollektiivinen taito, jonka avulla elämäsi asiat tapahtuvat nopeasti, vaivattomasti ja ammattitaidolla. Eli jos kaipaat palvelua, ja löytyy joku, joka on valmis tuottamaan sinulle tämän palvelun, syntyy hyvinvointia. Sinun ei tarvitse lapsiasi myöden olla pellolla nostamassa aamusta iltaan pottua, vaan voit keskittyä niihin asioihin elämässä, joihin haluat. Hyvinvointi syntyy siis ihmisten välisestä kaupankäynnistä, ja kaikki mikä estää ihmisiä käymästä kauppaa, on siitä pois. Seuraavassa pohdin, kuinka verotus on ihmisten välisestä kaupankäynnistä pois.

Kuvitellaan, että haluat leikata hiuksesi. Budjetissasi on korkeintaan 14e, jotka käyttää hiustenleikkuuseen. Naapurissasi asuu parturi, jonka tarvitsee saada vähintään 10e hiustesi leikkaamisesta, jotta se olisi tälle kannattavaa. Hänen kun täytyy saada maksettua juoksevat kulut ja jäädä vielä voitollekin. Mikäli kukaan ei tule tähän väliin, hiuksesi leikataan, koska naapurillasi on mahdollisuus tehdä 4e :n voitto. Nyt lisätään tähän hiustenleikkuuseen 24% :n arvonlisävero, jolloin sen hinnaksi muodostuu 12,4e. Ja sitten otetaan parturin palkkiosta pois 20% :n tulovero, jolloin palkkioksi muodostuu 11,2e. Rahat eivät siis enää riitäkään. Lopputulos onkin nyt se, että vaikka sinä haluat, että hiuksesi leikataan, ja naapurisi haluaa leikata hiuksesi, verotus tekee tämän kaupan syntymisen eli hyvinvoinnin muodostumisen mahdottomaksi.

Entä jos päättäisitte yhteistuumissa hoitaa tämän kaupan pimeänä, koska onhan se nyt absurdia, ettette saisi olla toisillenne hyödyksi. Voidaanko tosiaankin todeta, että “välistävetäjä ottaa aina enemmän, kuin antaa”? Valtion kanta ainakin on selkeä: Kumpaakin osapuolta on rangaistava. Valtio siis rankaisee siitä, että te tuotatte hyvinvointia yhteisöllenne. Minusta alkaa kovasti kuulostamaan siltä, että tässä yhtälössä on välistävetäjä, mutta se ei ole kumpikaan kaupan osapuolista.

Kuinka tämä kaikki vaikuttaa työllisyyteen? Tämä verotuksen työtä tappava mekanismi vaikuttaa joka puolella yhteiskunnassa, ja ei ole kaukaa haettua väittää, että moni yritys menettää sen seurauksena kannattavuutensa. Tästä muodostuu petollinen itseään ruokkiva järjestelmä: mitä enemmän ihmisiä jää työttämäksi, sitä enemmän veroja joudutaan nostamaan, ja mitä enemmän veroja joudutaan nostamaan, sitä enemmän ihmisiä jää työttömäksi. Tästä voi vetää johtopäätöksen, että jokaisen verotukseen perustuvan yhteiskunnan on nostettava verojaan asteittain ennen lopullista kaatumistaan. Ja tällainen trendi on selkeästi havaittavissa.

Seuraavan kerran kun Applen verosuunnittelua paheksutaan uutisissa, olkaa kiitollisia siitä, että joku sen iPhonen on teille alkujaan tarjonnut. Yritykset ovat vastuussa asiakkaidensa tarpeille, eivät byrokraattiarmeijalle. Ja se on todellista kansanvaltaa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s