Jumalakin on piraatti

feeding_the_4000

Suurin osa meistä muistaa tarinan Jeesuksesta, kun tämä viidellä leivällä ja kahdella kalalla ruokki viisituhatta miestä, jotka olivat häntä tulleet katsomaan. Hän lausui rukouksen ylös taivaaseen, ja tällä jumalallisella kopioimisen lahjalla hän sai täytettyä kaikkien vatsat sekä säästi heiltä vaivan matkustaa kaupunkiin ostamaan lisää ruokaa. Kuinka hienoa se olisikaan, jos tämän kaltainen lahja olisi oikeasti olemassa.

Mutta Raamattu sanoo myös, ettei ihminen elä ainoastaan leivästä. Vai onko elämää tuntea vain pulssi rinnassaan? Ihminen tarvitsee myös hengen ravintoa: tunteita ja kokemuksia – kulttuuria. Voidaan siis todeta, että nämä kaksi asiaa, ravinto ja kulttuuri, ovat elämän perusedellytyksiä, koska ilman toista, ei eläminen ole mahdollista.

Joukossamme kuitenkin ilmeisesti on ihmisiä, jotka ovat Jeesuksen kanssa eri mieltä. Ihmisiä, jotka olisivat nuhdelleet tätä tämän pyhän eväskorin äärellä: “Mutta Jeesus ajattele millaiseen ahdinkoon ajat lähikylien viljelijät ja kalastajat? Miltäköhän mahtaa heistä tuntua, kun aiheutat heille potentiaalisia taloudellisia menetyksiä, kun ihmisillä ei olekaan nälkä?”

Jeesuksen onneksi hänellä on vaikutusvaltainen isä, ja hän pystyy suojelemaan itseään, mutta kaikki eivät valitettavasti ole niin onnekkaita. Poliisit tulivat 9-vuotiaan pikkutytön kotiin viemään tämän Nalle Puh-tietokoneen, koska tämä oli yrittänyt kopioida itselleen Internetistä Chisun uusimman pop-levyn. Toisen todella epäonnisen nuoren opiskelijan talous tuhottiin loppuiäksi 400 000 euron sakoilla, koska tämä oli 17-vuotiaana kopioinut musiikkitiedostoja.

Vuonna 2011 18-vuotiaat Abdullah ja Rodendaum päättivät  alaikäisen ystävänsä kanssa, että yksi heistä ottaa vastaan tullutta bussikuskia kaulasta kiinni, kun kaksi heistä antaa toistuvasti nyrkin iskuja tämän kasvoihin. Lopuksi nuorista miehistä tuntui vielä hyvältä idealta naureskellen potkia maassa makaavaa uhria päähän aiheuttaen tälle elinikäisen neurologisen vamman ja epilepsian. Se oli juridisesti todella kannattava ratkaisu, mikäli vaihtoehtona olisi ollut kopioidun musiikin nauttiminen kotona poikaporukalla. Sakkoa he saivat tästä pahoinpitelystä 40 000 euroa – siis kymmenen kertaa vähemmän, kuin mitä musiikin kopioinnista. Onko se yksinkertaisesti mahdollista, että tämä olisi kenenkään oikeustajun mukaista?

Onko siinä mitään järkeä, että jos kopioit leipää, olet vapahtaja; jos menet taidegalleriaan ottamaan taideteoksesta kuvan, jota kopioit, olet tavallinen lakia noudattava kansalainen; mutta jos menet Internetiin kopioimaan musiikkitaideteosta, olet verrannollinen ihmiseen, joka on psykoottisesti nauraen hakannut kymmenen satunnaista ihmistä tehohoitoon? Ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa olemme tilanteessa, jossa kaikki maailman kulttuuri olisi köyhimmänkin suomalaisen käden ulottuvilla. Se ei ole huono asia.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s