Rahan monopoli poliitikkojen ja pankkiirien varastamisen välineenä

Germany

Maailmassa vallitsee paradigma, jonka mukaan kansallisvaltiolla on oltava yksi virallinen valuutta, ja jokaisen kansalaisen on pidättäydyttävä siinä riippumatta siitä, minkälaista rahapolitiikkaa keskussuunnittelija ajaa. Kun hyperinflaatio iski esimerkiksi Saksaan viime vuosisadan alkupuolella, ja Saksan markka myrkytti koko maan talouden, sen mukana oli pakko mennä pohjaan saakka. Tässä blogissa pohdin, minkä takia raha halutaan välttämättä monopolisoida, mitä siitä seuraa, ja kannattaisiko asioiden olla toisin.

Alueellisesti monopolisoitu raha on totalitaristinen jäänne ajoilta, kun kuningas päätti asioista. Kun kuningas sanoi, että tästä lähtien vastaanotan veroni ainoastaan formaatissa x, tai rankaisen teitä kovempaa kuin ketään koskaan, x :stä tuli ymmärrettävästi hyvin haluttua tavaraa. No mikä motiivi kuninkaalla oli tehdä näin? Hänellä, kenellä oli valta painaa rahaa, oli satumainen määrä valtaa. Tätä rahamonopolin suomaa valtaa saattoi käyttää väärin pääsääntöisesti kahdella mekanismilla.

Mikäli kyseessä oli arvometalliraha, kuningas hiljalleen sulatti siitä arvokkaat metallit pois, ja korvasi niitä halvemmilla metalleilla. Esimerkiksi kultarahat muuttuivat vääjäämättömästi romumetalliksi.

Nykyajan pankkiirit ja poliitikot käyttävät tästä hieman modernimpaa menetelmää. Koska raha itsessään on nykyään arvotonta, ja paperia tai bittejä on käytännössä loputtomasti, he tykkäävät painaa rahaa lisää. Tämä inflaatio on samanlainen varastamisen muoto. Se, joka saa tämän uuden rahan ensiksi käsiinsä, pääsee ostamaan itselleen omaisuutta vielä rahan aikaisemmalla korkeammalla arvolla, mutta kun alemmat yhteiskuntaluokat lopuksi saavat nämä rahat käsiinsä, on tämän rahan arvo jo ehtinyt laskea taloudessa. Tämä johtuu siitä, että omaisuutta ei tule enempää painettaessa rahaa lisää, vaan olemassa olevan rahan arvo laskee. Joka ainoa kerta, kun poliitikot painavat lisää rahaa, tai “elvyttävät taloutta”, he varastavat alempien yhteiskuntaluokkien omaisuutta itselleen ja ystävilleen.

Entä jos siirtyisimme rahan kanssa nykyaikaan yksityistämällä sen? Se tarkoittaisi sitä, että meillä olisi useita valuuttoja, jotka kilpailisivat keskenään käyttäjistä. Kuten kilpailu yleensä, tässäkin asiassa se armottomasti poistaisi kierrosta mädät omenat, estäisi monopolin turvin tehtyjä ylilyöntejä, ja loisi paineita tuotteen kehittämiseen. Lisäksi se olisi helppoa, koska monet maailmanlaajuiset nettikaupat hyväksyvät jo valmiiksi useimpia valuuttoja, ja nämä transaktiot tapahtuvat automaattisesti elektronisesti laskettuna.

Kuvittele maailma, jossa ihmisten ei tarvitse tapella siitä, minkälaista rahapolitiikan pitää olla kaikille. Kuvittele maailma, jossa vasemmisto ja oikeisto eivät ole kilpaa toistensa kurkuissa kiinni, ja ehdota täysin päinvastaisia ratkaisuja asioihin. Maailma, jossa sinä kuluttajana omilla valinnoillasi päätät, mitä rahaa sinä haluat käyttää, tai haluatko vaikka käyttää useampia valuuttoja rinnakkain turvataksesi omaisuuttasi. Kaikkien pakottaminen samaan muottiin ei ole tulevaisuutta, vaan se on historiaa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s